Nie jest tajemnicą, że Włosi uwielbiają swoją kawę. Gdyby można było zobrazować serce Włoch, kawa z pewnością byłaby częścią obrazu. Ale jak Włosi do tego dochodzą? Jak przechodzą od ziaren do filiżanki idealnej kawy? Czy jesteś ciekawy jak smakuje oryginalna włoska kawa? Zapraszamy do naszego sklepu doncaruso.com, gdzie oferujemy szeroki wybór ziaren kawy pochodzących z różnych regionów Włoch. Przyłącz się do naszych przewodników i zanurz się w podróży od ziaren do filiżanki.
Historia kawy we Włoszech
Podróż kawy do Włoch zaczęła się w XVI wieku, kiedy kawa dotarła do Europy przez porty Włoch. Włoscy kupcy i podróżnicy spotkali kawę podczas swoich podróży na Bliski Wschód i sprowadzili ją do kraju. Działo się to w okresie, gdy w Wenecji zaczęły powstawać pierwsze kawiarnie.
Miłość Włochów do kawy szybko wzrosła, a kawa stała się integralną częścią włoskiej kultury i codzienności. To uczucie jest równie silne dzisiaj, co w czasach, gdy kawa po raz pierwszy dotarła na włoskie brzegi. Każdy ma swoje ulubione miejsce do picia kawy, a rytuał picia espresso stał się nieodłączną częścią dnia dla wielu Włochów.
Rodzaje włoskiej kawy
Włoska kawa nie ogranicza się tylko do espresso. Włosi mają wiele rodzajów kawy, każdy z nich oferuje unikalne doświadczenie smakowe. Espresso jest najbardziej podstawowym i powszechnym rodzajem włoskiej kawy. Jest to mała filiżanka (ok. 1 oz) mocnej, gorzkiej kawy. Powszechnie na naszym sklepie doncaruso.com oferujemy różne odmiany espresso, każdy skosztuje czegoś dla siebie.
Inny popularny rodzaj kawy to cappuccino, który składa się z jednej trzeciej espresso, jednej trzeciej zgotowanego na parze mleka i jednej trzeciej mlecznej pianki. A latte to mniej więcej dwa razy więcej mleka parzonego na parze i tylko cienka warstwa pianki na wierzchu.
Proces przygotowania kawy włoskiej
Proces przygotowania kawy jest tak samo ważny jak smak. To jest integralna część włoskiego doświadczenia picia kawy. Aby przygotować idealne espresso, potrzebne są świeżo mielone ziarna kawy. Ziarna te są następnie pakowane do filtra, który został już podgrzewany.
Następnie gorąca woda jest przepompowywana przez kawę pod ciśnieniem, tworząc kremową, aromatyczną filiżankę espresso. Więcej informacji o procesie przygotowania kawy dostępne jest na naszej stronie sklepu doncaruso.com.
Prawdziwa włoska kawa w sklepie DonCaruso
Żeby poczuć prawdziwy smak Włoch, nie musisz jechać aż do tego słonecznego kraju. Wszystko, czego potrzebujesz znajdziesz w naszym sklepie doncaruso.com. Oferujemy szeroki asortyment ziaren kawy z różnych regionów Włoch, jak również wiele rodzajów kawy, w zależności od upodobań.
Proces zamawiania jest wyjątkowo prosty, a nasza dostawa jest szybka i efektywna. Mamy również liczne promocje i zniżki dla naszych stałych klientów. Zapraszamy do odwiedzenia nas szybko i cieszenia się smakiem prawdziwej włoskiej kawy w domu.